Kako se useliti u Njemačku

Savezna Republika Njemačka u EU
Savezna Republika Njemačka u EU

Svi oni koji se odluče na korak iseljenja iz vlastite domovine kako bi se uselili u Njemačku i tamo započeli novi život trebali bi da znaju i očekuju slijedeće:

“Njemački jezik je ključ poslovnog uspjeha i najvažniji preduslov za uspješan početak u novom okruženju, važno je da svi oni koji planiraju doći u Njemačku imaju realna očekivanja od novog života. Mora im biti jasno da će mnogi od njih raditi poslove koje domaće stanovništvo ne želi raditi jer su loše plaćeni, naporni ili štetni za zdravlje. Moraju da budu spremni da se u svakodnevnom životu suoče sa predrasudima, ksenofobijom i ružnim iskustvima. Vjerovatno će nekad i na vlastitoj koži osjetiti da Balkanske zemlje u Njemačkoj imaju prilično loš imidž. Ali nije sve tako negativno, useljenici iz Bosne i Hercegovine će relativno osjetiti prednosti života u sređenoj i bogatoj zemlji u pravnoj državi koja zajista zaslužuje to ime i u kojoj se cijeni red i rad. Ipak sve na kraju zavisi od individualne situacije i sposobnosti svakog pojedinačnog useljenika.”

Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego i za sve one koji pronađu zaposlenje „koje odgovara njihovoj kvalifikaciji“. I to za sva zanimanja a ne samo za ona koje njemačka Agencija za zapošljavanje proglasi deficitarnima kao što je to bio slučaj i dosad. Velika novost je i ta da će onima sa stručnom kvalifikacijom biti omogućeno i da prije samog zaposlenja dođu u Njemačku kako bi ovdje tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest mjeseci a uvjet je da se tražitelj može sam uzdržavati.

Sretno svim onima koji se odluče na useljenje u Njemačku.

 

Comments

comments

Provjerite također

Umrla je Handanović Fazile iz Vikića

Fazile Handanović iz Vikića umrla je 17. juna 2024. godine u 84-oj godini života. Đenaza …