Heroji, Adil i Alija iz dva rata, jedan pored drugod

U naselje Vrsta u općini Bihać pored puta Kamenica – Vrsta u okviru mezarja za mještane džemata Turija nalazi se i spemen obilježja za sve poginule mještane MZ Vrsta. U okviru ovog spemen obilježja se i dva spomenika narodnim herojima Adilu Bešiću i Aliji Alijagiću. Iako su poginuli u vremenskom rasmaku od 70 godina, prvi u ovom posljednjem osobodilačkom ratu a drugi prije drugog svjetkog rata, sudbina je htjela da njihovi mezari leže jedan pored drugod. Zahvaljujući mještanima Vrsta i Turije ovo spomen obilježja je jedno od najuređenijoh na općini Bihać a ovaj post to i potvrđuje.

adil_besic_slikaAdil Bešić, sin Adema i Adile, rođen je 5. aprila 1964. godine u Banjoj Luci. Završio je vojnu akademiju kopnene vojske nakon čega je kao poručnik, a kasnije kapetan JNA služio u Tolminu ( R Slovenija) do povlačenja JNA iz Slovenije. Kada je Slovenija proglasila nezavisnost 25. juna 1991, s jedinicama JNA prelazi u R Hrvatsku. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu priključuje se teritorijalnoj odbrani RBiH u Bihaću gdje ga raspoređuju na mjesto komandanta združenog odreda TO “Vrsta”. Poginuo je pri izvođenju borbenog zadatka 28. novembra 1992.god. , kao komandant bataljona 2. bihaćke / 502. slavne bbr. u rejonu Grabeža. Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora posthumno je odlikovan ratnim priznanjem zlatni ljiljan i ordenom heroja oslobodilačkog rata u činu majora ARBiH.

alija_alijagic_slikaAlija Alijagić, rođen je u Bjeljini 1896. God., komunistički revolucionar, pristalica tzv. lijevog terora, poznat po tome što je 1921. godine u Delnicama (R Hrvatska) izvršio atentat na Milirada Draškovića ministra unutrašnjih poslova u vladi kraljevine SHS. Suđenje za to djelo je počelo 6. oktobra 1921. God. suoptuženi su Rodoljub Čolaković i još četvorica (Lopandić, Petrović, Marinković i Ivanović). Osuđen je na smrt i obješen 1922. godine. Pošto je njegov grob bio mesto okupljanja komunista, vlasti su ga 1925. god. ekshumirale i prenijele u naselje Turiju – Vrsta kod Bihaća. Posle drugog svjetkog rata po njemu je nazvana ulica u Beogradu , na Petrovom brdu , koja je s početka 21. vijeka preimenovana u ulicu Milorada Draškovića. U Sarajevu je postojala osnovna škola sa njegovim imenom te na Kamenici u općini Bihać. U Orašju je prva ulica uz rijeku Savu bila nazvana kej Alije Alijagića.dva_herojaadil_besic_spomenik alija_alijagic

Comments

comments

Provjerite također

Adolf Hitler je bio spreman postati musliman?

Adolf Hitler  je bio veliki poklonik Islama. Austrijanac, koji je Njemačkoj i svijetu donio previše …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.
Enter Captcha Here :