21 godina od pogibije majora Adila Bešića iz Kozarca

adilbesicNa današnji dan prije 21 godina, 28. novembra 1992. godine, poginuo je major Adil Bešić, narodni heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata 91-96 za Republiku Bosnu i Hercegovinu. Rođen je 5. aprila 1964. godine u Kozarcu kod Prijedora. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske nakon čega je kao poručnik, a kasnije kapetan JNA službovao u Tolminu do povlačenja JNA iz Slovenije. Kada je Slovenija proglasila nezavisnost 25. juna 1991, s jedinicama JNA prelazi u Hrvatsku. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu priključuje se Teritorijalnoj odbrani RBiH u Bihaću gdje ga raspoređuju na mjesto komandanta Združenog odreda TO “Vrsta”.  Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima, uspješno rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojnostručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom. Poginuo je kao komandant 2. bataljona 2. muslimansko-hrvatske pješadijske brigade u reonu Grabeža. Drugi bataljon čiji je on bio komandant je bio formiran od boraca i starješina odreda TO Vrsta. Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata u činu majora ARBiH.

Njegov lik i djelo ostaju trajna inspiracija novim generacijama Bošnjaka i bosanskih patriota, s napomenom da je ideja o slobodi čast, i da je sve mimo otpora porobljavanju izdaja i kukavičluk.

Neka ti je vječni rahmet Adile Bešiću, i neka je trajna uspomena na najhrabrije i najodvažnije među sinovima Republike Bosne i Hercegovine!

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *
Enter Captcha Here :