Švedska prva u svijetu izbacuje plaćanje gotovinom

Švedska prva u svijetu izbacuje keš kao način plaćanja
Švedska prva u svijetu izbacuje keš kao način plaćanja

Švedska namjerava postati prva država na svijetu u kojoj će gotovina kao način plaćanja biti neupotrebljiv. Uzrok tome nije visoka stopa inflacije, nego svjesna namjera da se u budućnosti kao sredstvo plaćanja koriste isključivo kartice. U toj zemlji već je zabranjena isplata plaća i mirovina u gotovini, autobusnu kartu moguće je kupiti samo karticom ili SMS-om, a čak se i milodar u crkvama skuplja kroz čitače kartica!

Gotovinsko plaćanje pomalo izumire, to je svima jasno. No nije jasno što će biti kada sav novac bude u bankama, koje će sigurno naplaćivati svaku transakciju, koje će time još više ojačati i biti nedodirljive. Što će se dogoditi kada nestane privatnosti i svaka vaša kupnja ostane zabilježena? Hoće li zaista stopa kriminala pasti ili će se kriminalci okrenuti drugim sredstvima, poput dobara u naturi, Bitcoinu ili zlatu?

Pričekajmo ipak Švedsku i hladne joj susjede da provedu eksperiment s plastičnim novcem pa da vidimo želimo li mi tako nešto u BiH….za jedno “nikad” godina.

Comments

comments

Provjerite također

Guernica

Od španjolskog građ. rata, preko Bliskog istoka i Bosne, do Ukrajine. Legenda kaže da je …