Majko moja, ko meni piše izvještaje.” 🤣🙈

Nada Al Issa

Mojih ratnih anegdota koliko hoćeš, evo jedne na moj račun. Došla ja u još ratni Bihać, i prvo što doživim :general me “optuži” da sam mu napravila demobilizaciju, jer su borci s linija došli da vide “tu haubicu iz Zagreba.” Svijeta k’o da su demonstrcije🤣

Bilo relativno mirno, pa me general poveo da mi pokažu nekakvo oružje koje su zarobili od četnika, da imam za izvještaj.
Gledamo nekakve željezne grdosije, a ja k’o iz topa: koliko to imaš tenkova? Dobar plijen.
A on će :” Majko moja, ko meni piše ratne izvještaje?! Curo, nisu to tenkovi, to su prage.”
Šta ja znam što su prage, što tenkovi..
U izvještaj ušle prage, ali morala sam ga malo “pojačati, ” pa sam pragama još dodala i one tenkove, koje sam samo ja vidjela, a onda mi se još činilo zgodno dodati i “nebrojenu zaplijenjenu municiju” 🤣🙈da bih mogla izvijestiti da “5. Korpus, koji je zaplijenio velike količine naoružanja od agresora koji su masovno bježali, ili se predavali, sada više nego dobro naoružan kreće u konačno oslobođenje i Bihaća i Krajine, silovito potiskuje agresora, “usput” oslobađa i dijelove Hrvatske, pukla bi da to nisam napisala, i još svašta nešto….
Koji dan kasnije, zove me, dobro raspoloženi gen. R. Delić, kaže da su moji tenkovi, prage i “sve čudo municije,” dobro djelovali na borbeni moral, ne samo u Krajini, a i narodu dali neku nadu, ali ipak pita me pita koliko sam čega dodala, jer general mu u izvještaju “nije spominjao nikakve tenkove?
Ja dodala?🤣
Kaže, dobro, dobro, ti i korpus već oslobodili Krajinu. Kažem, generale, pa je l’ 5. Korpus “sila nebeska,” ili nije.
Ako sam malo i glumila “goebbelsa,” baš me briga, isplatilo se. Cilj je opravdao sredstvo.
I u tom ratnom Bihaću osjećala sam se zaštićenije od engleske kraljice, koraka nisam mogla napraviti a da oko mene, nije bilo bar 5,6 stasitih Krajišnika, po komandi.
peti korpus ide dalje
***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Bunić Mujaga iz Vikića

Mujaga Bunić iz Vikića umro je 09. februara 2023. godine u 71-oj godini života. Đenaza …