Jadovik: Jedan dan sa lovcima grupe Izačić

pogled sa vrha JadovikaOsvanulo je još jedno hladno decembarsko jutro, subota je lov na štetočine, dvadesetak lovaca se prikupljaju na zbornom mestu “okretaljka” u planini Jadovik sa psima goničima u organizovanom lovu na štetočine. Poslije pozdravne riječi slijedilesu upute o lovu, uputili smo se prema rasporedu gde ćemo danas loviti štetočine u dijelu lovišta Bihać, tačnije u planini Jadovik. Raspored na čeke išao je u dva pravca od zbornog mjesta, jedan ukoso prema vrhu Jadovika vodio je stari lovac Alaga  a drugi pravac prema vikendicama poveli su Brko i Bizo. Grupovođa Braco taj dan nije mogao doći pa ga je mjenjao Bizo, iskusni lovac, koji ostaje na poslednjoj čeki gde se lovi srndać obično u proleću.

Jutro na čeki je hladno, tragovi od divljači su bili svuda oko nas sa svih strana, samo iskusno oko može procjeniti one “friške”, rano ujutro kerovi su pokrenuli srneću divljač  koja je se izvukao između lovaca i prešla gotovo neopaženo, psi su gonili sve bliže postavljenoj čeki i na posljedku otišla po vrhu Jadovika u pravcu gdje love prijatelji iz lovačke grupe Ripač. Iako su psi prošli čeku ona se ne napušta dok ne naiđu i pogonjači a ovaj put su to bili Denis i Džafer jer su tog jutra oni jedino bili sa svojim posavkim goničima. Denis je išao po sredini padine Jadovika negdje gdje se nalazi dalekovod a Džafer tačno po vrhu. Trebalo im je dva i pol sata da izbiju na prve lovce koji su se nalazili u čeki, nakon čega su se svi okupili ponovo na zbornom mjestu kod lovačke kuće na “okretaljki” radi zajedničkog ručka, druženja i dogovora za nastavak lova. Ručak je kao i svaki put zajednički, otvaraju se rusaci, dugački lovački stol se puni raznom hranom i pićem, istina najviše gotovom i suhomesnatom a bila je i masnica sa kokom, domaćeg sira svježeg i prešanog, i neizbježni bjeli luk. Stariji lovci jedu sjedeći a oni mlađi “s nogu” a to ima i prednost jer ovako stojeći imaju veći izbor.

U popodnevnim satima dogovoren je kraći pogon iz pravca smetlišta na Hrgaru a čeka po putu i u pravcu vikendica oblika potkove, što je i učinjeno. Ovaj put u pogonu tri mlađa lovca, ponovo Denis a zatim Aćo i Adi kao pomoć. Ponovo su posavki goniči u akciji i na čeku istjeravaju dobar primjerak lisice – lisca a najspretniji je bio Bizo i njegova petometka. Trebao je samo jedan precizan hitac i lisac je ostao na mjestu, lov je bio uspješan. Ovakvih priča kao što je ova može se napisati puno ali ovu je zaslužila grupa lovaca Izačić i svima njima je i posvećena.

 

Comments

comments

Provjerite također

Na Bundeku “prije Bundeka”

U ova huda, neizvjesna vremena volim se prisjetiti nekadašnjih bezbrižnih, dok nije bilo nikakvih sjenki …