Život na kredit

oglas_kreditSva posljednje istraživanje u R Hrvatskoj pokazuju da unatoč zaduženjima 49% građana je išlo na ljetovanje. 41% kreditno je opterećeno a 1/3 je u minusu na tekućem računu. Da je život na kredit postao dio svakodnevice pokazuje i podatak da 35% građana posjeduje više od jedne kreditne kartice pa ih tako skoro jednak broj (34%) kupuje svakodnevne namirnice na kredit.

Itraživanje provedeno sredinom travnja na uzorku od 402 poslovna subjekta pokazuje sve viši stupanj informatizacije i internetizacije poslovanja. Čak 80% ispitanika koristi internet u svakodnevnom poslovanju i komunikaciji dok ih 67% na internetu pretražuje informacije o industriji u kojoj djeluju. Polovica poslovnih subjekata posjeduje internet stranicu, a njih 18% već prodaje svoje proizvode i usluge putem interneta što prema nekim dosadašnjim istraživanjima predstavlja značajan porast poslovanja u „virtualnom svijetu“. Značajan je i broj onih koji se oglašavaju ili se vrlo skoro imaju namjeru oglašavati na internetu, njih čak 45%.

Za usporedbu BiH je sva u kreditima  a evo i nekih pokazatelja:

–   Ukupni krediti u Bosni i Hercegovini za osam mjeseci ove godine iznosili su 16,7 milijardi KM i veći su za 3,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

–   Najveće učešće u ukupnim kreditima imaju krediti plasirani sektoru nefinansijskih preduzeća (49,4 posto) i krediti plasirani sektoru stanovništva (44 posto).

–   Krediti stanovništvu, u spomenutom periodu, bilježe rast od šest posto , dok kreditni plasmani nefinansijskim preduzećima imaju rast tek od 0,1 posto, pokazuju podaci Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.
–    Značajan rast od 15,8 posto bilježe krediti plasirani svim nivoima vlada u BiH, dok krediti plasirani ostalim sektorima stagniraju (-0,1 posto)

Comments

comments

Provjerite također

Banovina u raljama bespuća povijesne zbiljnosti!

Ako je BANOVINA, onda je i Dalmacovina, Slavonovina, Prigorovina, Zagorovina?! ILI : BANOVINA U RALJAMA …