Zar se nećete poredati kao meleci?

Prije desetak godina u goste nam dođe jedan egipatski alim, i bijaše ovdje snama u našem džematu na podne namazu. Poslije podne veli meni: „Vi ste izuzetni muslimani, vi klanjate četiri rekijata prije podne i dva rekijate poslije podne“.

Ja kažem njemu: “ Nije tako, nama je to sve podne“. Jeli iko ikad u našim kućama klanjao podne četiri rekijata? “Nama je to sve podne, neklanjamo mi ništa prije ni posle”.

Upozoravam skrećem pažnju želeći sklad i džemetski red. Ima braće koji dok ovaj džemat smjerni bosanski klanja sunete, stoje i gase leđima šaltere, pričaju iza zida i galame u abdesthani. A onda poslušajte braćo, propustili su sunete nisu ih klanjali a onda želeći možete misliti nagradu prvoga safa, ispale se odozdo i preko ove braće koja su smjerno sunet klanjali prigaze da bi stali u prvi saf i postigli možete misliti nagradu prvog safa. Šta su propustili a šta žele postići? Šta su proizveli? Poslanik je jednoč ashabima rekao da je bolje klanjati na desnoj strani od mihraba nego na lijevoj. Pa su svi ashabi pohrlili desno. A on im je rekao: „Zar se nećete poredati kao meleci? Meleci u ovim safovima koji su prazni iza nas, klanjaju meleci. Zar se nećete poredati kao meleci? Čemu proizvodnja takoga nereda?

podne namaz u džamiji
podne namaz u džamiji

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Dželilović Mahmut iz Vikića

Mahmut Dželilović iz Vikića umro je 26. juna 2020. godine u 81-oj godini života. Đenaza …