Virtualni novac ili valuta snova?

bitcon virtulna valuta
bitcon virtulna valuta

Koncpet bitcoina kao svjetske virtualne valute s oznakom BTC osmislio je misteriozni Satoshi Nakamoto koji je 2009. godine razvio sustav i software, te ga u listopadu 2010. godine počeo primjenjivati u praksi. Tko je stvarni autor koncepta bitcoina do danas se ne zna jer riječ Satoshi na japanskom jeziku znači “mudrost“, tako da se pretpostavlja da je riječ o pseudonimu. Nakon što je iznio u javnost koncept i software bitcoina, misteriozni autor više se nije javno oglašavao.

Bitcoinima je moguće plaćanje roba, ali samo kod onih dobavljača koji prihvaćaju ovu valutu kao sredstvo plaćanja, a jedan od njih je i Bitcoins deal. Bitcoini se mogu stjecati kupnjom i tzv. rudarenjem (mining). Rudarenje je postupak u kojem se računala uvezuju u mrežu kako bi im se povećala snaga i mogućnosti algoritma da se zarade novi bitcoini. Ovo je ujedno i asocijacija da bi bitcoin trebao biti nadomjestak za zlatni standard u svjetskom financijskom okviru. Kako bi se spriječila mogućnost pojave inflacije bitcoina, algoritmom je predviđeno da u svijetu ne može biti više od 21 milijun bitcoin kovanica. Prema stanju krajem listopada, u svijetu je postojalo više od 10 milijuna kovanica bitcoina.

U javnosti postoji velik broj pitanja o svrsi, budućnosti i opasnostima koje bitcoin donosi. Navedena pitanja podijelila su mišljenja ulagača i analitičara. Određeni krugovi gledaju na bitcoin kao zamjenu za zastarjele tradicionalne valute, dok mu drugi zamjeraju što nema opipljive vrijednosti koja stoji iza njega. Najčešća pitanja oko kojih se lome rasprave vezana su uz činjenicu da iza bitcoina ne stoji centralna banka i da se zbog toga lako može uzdrmati, te mu se umjetno može mijenjati vrijednost.

Comments

comments

Provjerite također

Zemlju nismo naslijedili od predaka, već smo je posudili od naših potomaka

Puno je razloga zašto se odlučujemo za prodaju nekretnina, a najčešća su ona koja su …