Streljanje odbornika narodno oslobodilačkog odbora Izačića 1943. g.

Spomenik streljanim odbornicima Nardno oslobodilačkog odbora Izačić
Spomenik streljanim odbornicima Nardno oslobodilačkog odbora Izačić

Prema podacima Državne komisije za ispitivanje zločina okupatora i njihovih pomgača Drugog svetskog rata za područje mjesnog narodnog odbora Izačić pored ostalog navode se podaci koji govore o streljanju narodnih odbornika iz Izačića od strane Nijemaca. Nijemci su još 1941. godine došli u okolinu Bihaća i pojedina mjesta i već tada su činili razne zločine. Svi zapisnici sadrže posebno poglavlje pod nazivom ”Zločini Nijemaca.” Na područje mjesnog narodnog odbora Izačić, selu pored Bihaća, Nijemci su došli u aprilu 1941. i dali su upustva ustašama kako će vršiti istrebljenja i nakon toga oni su produžili dalje. Nakon 1943. godine zajedno sa ustašama su ponovo zauzeli ta područja. Nijemci su prikupljali podatke o partizanskim odbornicima, te dolaskom u Izačić poubijali su više odbornika. Streljani su bili Salko Felić, Osman Bajramović, Ibraga Fajić, Sulić Jusuf, Dizdarević Jusuf, Dizdarević Bešir, Dizdarević Hruste, Dizdarević Husnija, Dizdarević Ibrahim, Dizdarević Osman i Merdanić Šaban. Nijemci su opljačkali sve namirnice i pokretnu imovinu. Sve do oslobođenja Bihaća i okoline 1945. godine Nijemci su vršili pljačkanja i otimačinu. Naročito su se okomili na ljude koji su imali djecu ili ljude iz NOP –a. Zanimljivo je da se u ovom zapisniku iz sela Izačić navodi da su Nijemci ”sarađivali sa pripadnicima Huskine bande” i da su u periodu između 1943 –1944. godine zajedno vršili pokolje nad Srbima i pljačkali Hrvate i Muslimane. Tom prilikom su ubili Milu Rukavinu, Milana Pucdaju i njegovog sina i Balabana čijeg se imena svjedoci nisu sjećali u momentu davanja iskaza. Oni su također oduzeli novac i stoku od muslimanskog i srpskog življa. Svjedoci navedenom su bili Ćalić Petar, Čanak Draga, Islamović Juso i Mujatić Husejin.

Pored zločina koje su počinili Njemački okupatori Državne komisije za ispitivanje zločina okupatora i njihovih pomgača Drugog svetskog rata navodi i četničke zločine za područje mjesnog narodnog odbora Izačić pored ostalog navodi: “U selo Izaĉić u blizini Bihaća je 1944. došao Bogunović Dragan koji je nad 65 ljudi vršio pljačke, zločine i zlostavljanja kako nad Srbina tako i nad Muslimanima. Iste godine grupa četnika je ”zaklala Pašegu Mušića i Šabana Mušića. Neke ljude su odveli u logor.” Navode se i imena Meho Dizdarević, Bećo Felić, Mehmed Merdanić, Ramo Sulić i Rasim Rekić. Pljačkanje i odvođenje u logor je trajalo sve do oslobađanja. Svjedoci koji su dali ovu zajedničku izjavu su bili Ćalić Petar, Čanak Drago, Islamović Juso i Mujatić Husejin.”

Na uzvišenju nedaleko mjesta gdje se nalazila stara škola u Izačiću nalazi se spomenik streljanim narodnim odbornicima Izačića a na spomen ploči piše: “Na ovom su mjestu 1943. godine poubijani od Njemačkih okupatora prvi odbornici Narodno oslobodilačkog odbora Izačića. U znak sjećanja i priznanja prvim predstavnicima narodne vlasti ovog kraja ovaj spomenik podiže Sreski O.S. boraca Bihać. Izačić 27.07.1951.g.”

Comments

comments

Provjerite također

Vučić – vuk koji nemjenja ni dlaku ni ćud

A Vučić opet, tko zna po koji put, napao Milanovića! Okupiran brigom oko Kosova i …