Streljanje odbornika narodno oslobodilačkog odbora Izačića 1943. g.

Spomenik streljanim odbornicima Nardno oslobodilačkog odbora Izačić
Spomenik streljanim odbornicima Nardno oslobodilačkog odbora Izačić

Prema podacima Državne komisije za ispitivanje zločina okupatora i njihovih pomgača Drugog svetskog rata za područje mjesnog narodnog odbora Izačić pored ostalog navode se podaci koji govore o streljanju narodnih odbornika iz Izačića od strane Nijemaca. Nijemci su još 1941. godine došli u okolinu Bihaća i pojedina mjesta i već tada su činili razne zločine. Svi zapisnici sadrže posebno poglavlje pod nazivom ”Zločini Nijemaca.” Na područje mjesnog narodnog odbora Izačić, selu pored Bihaća, Nijemci su došli u aprilu 1941. i dali su upustva ustašama kako će vršiti istrebljenja i nakon toga oni su produžili dalje. Nakon 1943. godine zajedno sa ustašama su ponovo zauzeli ta područja. Nijemci su prikupljali podatke o partizanskim odbornicima, te dolaskom u Izačić poubijali su više odbornika. Streljani su bili Salko Felić, Osman Bajramović, Ibraga Fajić, Sulić Jusuf, Dizdarević Jusuf, Dizdarević Bešir, Dizdarević Hruste, Dizdarević Husnija, Dizdarević Ibrahim, Dizdarević Osman i Merdanić Šaban. Nijemci su opljačkali sve namirnice i pokretnu imovinu. Sve do oslobođenja Bihaća i okoline 1945. godine Nijemci su vršili pljačkanja i otimačinu. Naročito su se okomili na ljude koji su imali djecu ili ljude iz NOP –a. Zanimljivo je da se u ovom zapisniku iz sela Izačić navodi da su Nijemci ”sarađivali sa pripadnicima Huskine bande” i da su u periodu između 1943 –1944. godine zajedno vršili pokolje nad Srbima i pljačkali Hrvate i Muslimane. Tom prilikom su ubili Milu Rukavinu, Milana Pucdaju i njegovog sina i Balabana čijeg se imena svjedoci nisu sjećali u momentu davanja iskaza. Oni su također oduzeli novac i stoku od muslimanskog i srpskog življa. Svjedoci navedenom su bili Ćalić Petar, Čanak Draga, Islamović Juso i Mujatić Husejin.

Pored zločina koje su počinili Njemački okupatori Državne komisije za ispitivanje zločina okupatora i njihovih pomgača Drugog svetskog rata navodi i četničke zločine za područje mjesnog narodnog odbora Izačić pored ostalog navodi: “U selo Izaĉić u blizini Bihaća je 1944. došao Bogunović Dragan koji je nad 65 ljudi vršio pljačke, zločine i zlostavljanja kako nad Srbina tako i nad Muslimanima. Iste godine grupa četnika je ”zaklala Pašegu Mušića i Šabana Mušića. Neke ljude su odveli u logor.” Navode se i imena Meho Dizdarević, Bećo Felić, Mehmed Merdanić, Ramo Sulić i Rasim Rekić. Pljačkanje i odvođenje u logor je trajalo sve do oslobađanja. Svjedoci koji su dali ovu zajedničku izjavu su bili Ćalić Petar, Čanak Drago, Islamović Juso i Mujatić Husejin.”

Na uzvišenju nedaleko mjesta gdje se nalazila stara škola u Izačiću nalazi se spomenik streljanim narodnim odbornicima Izačića a na spomen ploči piše: “Na ovom su mjestu 1943. godine poubijani od Njemačkih okupatora prvi odbornici Narodno oslobodilačkog odbora Izačića. U znak sjećanja i priznanja prvim predstavnicima narodne vlasti ovog kraja ovaj spomenik podiže Sreski O.S. boraca Bihać. Izačić 27.07.1951.g.”

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Dželilović Mahmut iz Vikića

Mahmut Dželilović iz Vikića umro je 26. juna 2020. godine u 81-oj godini života. Đenaza …