Strah, strepnja, koliko će nas odnijeti ovo zlo? Zbog neodgovornih pojedinaca!

Nada Al Issa

Slušam Krizni stožer, OD JUČER DO DANAS 29 NOVIH ZARAŽENIH, a zbog neodgovornih pojedinaca broj može narasti geometrijskom progresijom. Jedan neodgovorni zaraženi može zaraziti barem sto odgovornih.
Stožer stoga s pravom strogo POŠTUJTE NAŠE ODLUKE, OSTANITE DOMA, ILI ĆEMO VAS STROGO KAŽNJAVATI!
I treba!.
Ali, čudna je ljudska priroda! U najtežim neizvjesnim trenucima trenucima meni baš pada na pamet pada na pamet Marquesova ”LJUBAV U DOBA KOLERE.” Koja je sad mutirala ”mutirala’ u ”Ljubav u doba korone.” Zamišljam imaginarnu, možda i stvarnu ženu, koja u neizvjesnom trenutku pogibeljne korone ima hrabrosti prizanti simpatiju prema nekom. Nekom potpuno nepoznatom, što u nekoj normalnoj situaciji ne bi priznala ni pred streljačkim vodom. Strah pred sudbinom valjda daje i hrabrost, briše stidljive obzire pa”ona” priznaje svoju simpatiju, veliku, sanjanu, nedosanjanu.
Marquesov Florentino svoju je ljubav čekao 51 g. 9 mjeseci i 4 dana. Ona bi njega čekala još toliko, što ne stigne na ovom, pičekala bi ga na onom svijetu.
A ne zna ništa o svojoj simpatiji, osim ponekog klika, lajka,…i tek male sličice na fb! Pred koronom koja već danas, sutra, za sat, dva, minutu dvije, može odnijeti i nju i njega, stidljivost prelazi u hrabrost priznanja. Barem ne bi, kad ovo zlo prođe, morala razmišljati, strepiti kako bi mu jednog dana, ako ga dočeka, mogla pogledati u oči od stida, a da ne pocrveni ko djevočica. Simpatija je uvijek bilo i u doba ratova, kuga, kolera, pa i u doba korone.
Ta stidljiva žena sama sebi ponekad liči na junakinju Zweigove junakinje ”PISMO NEPOZNATE ŽENE”. Goleme mase njezinih pisama, naravno danas modernom tehnologijom, kojima sama sebe dovodi do gotovo kliničkog slučaja melakolije, jer si je umišljala da je to prijatelj kojeg joj je poslala sudbina. Ali izgleda sudbina ju prevarila. Više ni u što nije sigurna, osim u stihove nepoznate joj pjesnikinje ”Zavoljela sam te, a nikad te nisam vidjela.”

Marquesova knjiga ''Ljubav u doba kolere''
Marquesova knjiga ”Ljubav u doba kolere”

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Handanović Ibrahim iz Vikića

Ibrahim Handanović iz Vikića umro je 07. aprila 2020. godine u 83-oj godini života. Đenaza …