Stevo Kovačević iz Sydneya donirao novac za džamiju Vikići

Kovačević Stevo i Dizdarević Irfan na vrelu Bosne
Kovačević Stevo i Dizdarević Irfan na vrelu Bosne

Kovačević Stevo sin Jove rođen 06. novembra 1949. godine u naselju Vikići, prilikom obilaska rodne kuće u maju mjesecu 2017. god. posjetio je džemat Vikići te tom prilikom za potrebe džamije u Vikići donirao 500 AUD (australijskih dolara). Gospodin Kovačević je davno odselio u daleku nam Australiju u grad Sydney gdje živi sa svojom porodicom. U razgovoru sa njim rekao nam je da je još kao mladić imao želju da učestvuje u gradnji džamije u Vikići ali to tada nije mogao jer nije imao novačanih sredstava. Sada kada ima mogućnosti došao je da želju ispuni što je i učinuo. Tom prilikom nam je i ispričao priču iz sedamdesetih godina, kada se gradila pravoslavna crkva u Ličkom Petrovom Selu. Blagajnik Dane Brdar je prikupljao novčana sredstva za izgradnju crkve te posjetio i naselje Vikići kako bi oni koji žele mogli donirati novčani prilog za potrebe gradnje. Lično je gospodin Kovačević bio prisutan kada je blagajnik Dana došao u prodavnicu u Vikići gdje se prikupljao novac za granju crkve, tom prilikom je trgovac Mujetić Osman uručio sav prikupljeni novac sa spiskom osoba koje su donirali novčana sredstva za gradnju crkve u Ličkom Petrovom Selu. Kada je izbrojan prikupljeni novac gospoda Kovačević i Brdar su konstatovali da je više novca prikupljeno u naselju Vikići nego u samom Ličkom Petrovom Selu. I to je bio jedan od razloga zašto je gospodin Kovačević obećao sam sebi da kada bude imao mogućnosti da će donirati i novac za džamiju Vikići.

Opaska za čitaoce: U ovom članku govori se o hramu Sv. apostola Petra i Pavla u Ličkom Petrovom Selu koji se obnovljen 1973. godine

kopija uplatnice na ime Kovačević Stevo
kopija uplatnice na ime Kovačević Stevo

U ime mještana i džematlija naselja Vikići zahvaljujemo se gospodinu Stevi Kovačeviću na ovom zaista hvala vrijednom gestu.

Comments

comments

Provjerite također

Najfascinantnija slika cijelog Domovinskog rata

PETAR STIPETIĆ-general koga Tuđman nije volio, ali mu je trebao! Genaralu Petru Stipetiću 8. kolovoza.predaje …