Sretan ti Dan nezavisnosti Republiko Bosno i Hercegovino!

glasački listić za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu
glasački listić za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu

Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održavan je od 29. februara do 1. marta 1992. godine. Glasovalo je ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63.7%). 99.7% bilo je za neovisnost, a 0.3% protiv.

U oktobru 1991. nakon otcjepljenja Slovenije, Hrvatska, i Makedonija (sada Sjeverna Makedonija), Hrvati i Bošnjaci u parlamentu Bosne i Hercegovine, bojeći se srpske dominacije i srpskih koraka prema podjeli republike, glasali su za proglašenje suverenosti. 1992. godine suverenost Bosne i Hercegovine priznale su Europska zajednica (sada Europska unija) i Sjedinjene Države, a ona je ušla u Ujedinjene nacije. Mnogi bosanski Srbi usprotivili su se novoj republici u kojoj su bili manjina, a srpske trupe, kako iz Srbije, tako i iz Bosne, počele su istjerivati nesrbe iz područja sa Srbima i proglasile Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu. Hrvati u Bosni, bojeći se bošnjačke dominacije, proglasili su vlastitu hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnom.

A onda su nas napali sa svih strana, raseljavali, ubijali, činili ratne zločine i genocid nad nama i Republikom Bosnom i Hercegovinom pri čemu su im pomagali i svijet nedozvoljavajuči nam da se branimo. Da se naoružamo da budemo jadnaki na mejdanu. Kada smo postali jednaki nakon četiri godine herojskih borbi svijet nas je zaustavio prijeteći  da nas uništi. Tako je stala i zaustavljena nezavršena borba u Dejtonu. Ne priznajem Dejton niti entitete. Ja imam san, a moj san je multietnička i multikulturalna Republika BiH, zemlja u kojoj će vladati mudri, a ne lukavi korumpirani neobrazovani podobni, zemlja koja će sahraniti nacionalizam, imati himnu sa tekstom, jednu zastavu, Ustav i jednog Predsjednika! San o zemlji u kojoj će se poštivati osnovna ljudska prava!
Snovi se ostvaruju ako čvrsto vjerujemo u njih, a ja čvrsto vjerujem u svoje snove i dobijam bitke koje drugi smatraju izgubljenim, jer ako je Bog na mojoj strani, čega da se bojim, a ako je Bog protiv mene, čijoj pomoći da se nadam!?

Ovo je i ovdje moje ognjište! Ovo je moja avlija i kuća moja! Ovo je moj dom! Ja sam ovdje rođen, ovdje su moji prvi koraci, moja mladost, starost moja i smrt! Ovdje su moji insani, moj narod! Ovdje su moji korijeni! Ovo je moja zemlja i ja se samo njenom mogu zvati!
Sve za Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali Republiku Bosnu i Hercegovinu nizašto!

Živjela Republika Bosna i Hercegovina!

tabla državna granica Republika Bosna i Hercegovina
tabla državna granica Republika Bosna i Hercegovina

Comments

comments

Provjerite također

Prije bi trebalo mjenjati izborni zakon Hrvatske, nego Bosne i Hercegovine!

Otkud’ pravo hrvatskom ministru vanjskih poslova Radmanu da šefove diplomacija zemalja čl. EU obavještava o …