Snijeg u Vikići, izvedite djecu napolje i kada je hladno!

Evo nekoliko savjeta za boravak djece napolju u toku zimskih mjeseci:

Bebe do prve godine mogu i treba da borave napolju svakoga dana najmanje pola sata osim u slučaju kada je temperatura zraka ispod -10, kada duva jak vjetar, kada je magla, snježna mećava i kada je jako vlažno. U svim ostalim situacijama se preporučuje boravak djece do prve godine u trajanju do pola sata a za stariju djecu duže. Ako je baš previše hladno starija djeca mogu da borave u nekoliko navrata u toku dana po pola sata.

Boravak na svježem zraku pomaže za jačanje imuniteta i čisti disajne puteve. Boravak na dnevnoj svjetlosti poboljšava očni fokus i odmara oči. Za psihološki razvoj je važno da dijete ima kontakt sa prirodom, da skuplja lišće i jesenje plodove, da se grudva, kliže i sanka.

Što je napolju hladnije, to je u zraku manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i pretopljenom prostoru. Što češće je budete izvodili, biće zdravija. Roditelji na Vama je, odvojite svoju djecu od virtualnog i uvedite ih u stvarni svijet.

Comments

comments

Provjerite također

Predsjednik je pogriješio!

Nova napetost s Bosnom, na (zlu)radost Hercegovine! Odlikovati generala HVO-a Z. M. Jelića, u BiH …