“Sarajevski foliranti” i Bosanski “Kralj” – “Mutimir prvi”

Nada Al Issa

Prvo nas HTV izvjesti da je premijer Plenković u posjetu ”Hercegovini, srcu hrvatske dijaspore!” Prvo čuđenje, kako dijaspora kad su konstitutivan narod u BIH?

A onda nas prosvijetle da smo u zabludi, da Hrvati u BIH nisu ni konstitutivan, a kamoli ravnoprvan narod,. vrište desničarski portali i njihovi ”politički analitičari.”.
Kažu, Plenković samo došao po glasove, boli ga briga za Hrvate, a trebao bi za svoj narod u BIH, učiniti i više od Ustavne obveze.
Traže ”diplomatsku ofenzivu Zagreba” za izmjenu Izbornog zakona u BIH, direktno uplitanje Hrvatske u unutarnje stvari susjedne države!
STARA PRIČA,. OPASNA JEDNAKO I NEKADA I SADA.
Svima je jasno da je Plenković ”došao po glasove,”ali onda mu uz sve pokude ultra desničari odaju i jedino priznanje , naslovom u ”njihovom” portalu:
HRVATSKI PREMIJER OBRISAO POD SA SARAJEVSKIM FOLIRANTIMA?!”
” Foliranti” ispadaju oni koji su izabrali Ž. Komšićai Predsjedništvo BIH. Cijeli jedan narod!? Pravi predstavnik Hrvata za njih je D.Čović, koji bi, da je na Komšićevom mjestu, već raskupusao ciijelu državu, uz bratsku pomoć onog iz Banja Luke.
NE STOJE NI DESNIČARSKE TVRDNJE da Plenkovićevom HDz-u ”nije stalo do BiH Hrvata”. Pa,došao je na noge Čoviću povodom proslave njegovih 15. godina na čelu HDZ-a BIH,. k'o na ustoličenju i krunidbi nekog novog bosansko – hrvatskog kralja.
Dvore, kažu, već ima, samo mu ‘fali” i neko staro kraljevsko, ili barem kneževsko ime…..Mislav, Tomislav, Domagoj , Borna.., Dragan baš i ne zvuči ni kraljevski, ni kneževski.
Mogao bi se prozvati recimo ”MUTIMR PRVI.” Jest da je to bilo ime jednog srpskog kneza, župana, iz 9. st, pa bi ga mogli proglasiti za nekakvu povijesnu kolaboraciju sa Srbima, što isto ne bi bila baš neka novosot, hrvatsko srpsku kolaboraciju u BIH gledamo već 30 godina.
SAMO DA SE hercegovački ”Mutimir Prvi” ne ugleda na tog’ Mutimira Srpskog, ,koji je u 9. st. izvršio ”pokrštenje Srbije,” pa da da mu ne padne na pamet ”pokrštenje Hercegovine,’ da bude prvi koji bi ostvario tisućljetni san, izdao svečani proglas podanicima : Nešto kao: evo je naša ”HRVATSKA GRUDA NAM SVETA VEĆ TISUĆ LjETA”
Tek tada bi ”Mutimiru Prvom” od i Hercegovine, kao suverenu, srce bilo na mjestu.. Pa, sad’, gdje su ”foliranti” u Sarajevu, ili ili Mostaru?
Ako neki tepaju Plenkoviću da je ”obrisao pod sa ”sarajevskim folirantima,” s ovima iz Hercegovine pod će obrisati povijest.

Dragan Čović i Andrej Plenković
Dragan Čović i Andrej Plenković

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Prva zapalita cigara

Ove godine zima baš oduljila. Evo doš'o i mjesec april, a na drveću nema još …