Promjena vjerskih ubjeđenja

ja volim Islam
ja volim Islam

Prelazak iz jedne u drugu vjeru trebalo bi da bude isključivo i samo privatna stvar odnosno najdublja intimna osjećaja koja nebi i nesmiju biti povređenja. Međutim kod nas u BiH ništa nemože proći neprimjećeno a posebno kada je u pitanju javna ličnost kao što je posljedni slučaj  sportskog novinara Marjana Mijajlovića. Zaista je veliki spisak javnih ličnosti koji su se konvertovali i preuzeli druga vjerovanja. Prelasci iz jedne u drugu vjeru nisu neobični, posebno ne u zemljama našeg okruženja gdje su vjerske zajednice izmješane a vjernici žive jedni pored drugih. Ovakvih pojava je uvijek bilo i uvijek će ih biti što potvrđuje i jedan od slučajeva iz historije kojeg smo pronašli i za Vas prenijeli iz lista “Primorac” objavljenog 1877. godine.

“(Poturčio se.) Pišu „Obzoru“ izpod Plešivice 11. studenog 1877. g.: Pred nekoliko dana našao je turski mulazin (poručnik) jednoga austrijskoga na vojničku obučena podanika u kući jednoga Tarčina u Izačiću. Pitajuć ga, odkuda je i kako je ovamo dospio, doznalo se je, da je c. kr. austrijanaki vojnik i da je pobjegao iz posade u Karlovcu. Mulazin doznav, da je bjegunac, dade ga odmah po zakonu svezati, te ga kroz zaptije (oružnike) na Zavalje odpremiti htjede. Nu ovaj nesretnik videć, da će u našu zemlju natrag odpraćen biti, za­moli mulazina, da ga podnipošto na Zavalje nešalje, nego da voli, da ga odmah onde na mjesta ubije, ili ako je voljan, život mu pokloniti, da će se poturčiti. Mulazin i zbilja taka učini, odvede ga u Bihač i tuj ga u jednoj džamiji poturče, te mu liepo nedjenu ime Osman. Pripoviedao mi je jedan trgovac iz Bišća, grčko-iztočne vjere, kojemu ovaj mladi poturica obi­čava svaki dan doći na razgovor, da je od njega doznadao, i mu je ime Tomo Pave Turkalj i da je u okolici našega kras­noga grada Karlovca rođjon. To je zaista osobit slučaj. Po svoj prilici morao je ovaj nesretnik nešto golema skriviti, kada je takova šta uradio.”

Comments

comments

Provjerite također

Izačić pjeva i uveseljava

Prekosutra u radio emisiji „Selo veselo“ Radio-Sarajeva                   Izačić pjeva i uveseljava Ekipa popularne emisije Radio-Sarajeva …