Predsjednik je pogriješio!

Nada Al Issa

Nova napetost s Bosnom, na (zlu)radost Hercegovine!
Odlikovati generala HVO-a Z. M. Jelića, u BiH optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru ‘93. I ‘94.? ??
Ne djeluje baš prijateljski čin prema Bosni.Milanović sigurno nije neprijatelj Bosne, ali sad’ se tako pričinja, pogotovo u Sarajevu, Hercegovina će jedva dočekati.
Odlikovati Ratnog zapovjednika Specijalne policije tzv. HERCEG BOSNE? Samo spominjanje imena tzv. H. B. U bilo kojoj prigodi, može se protumačiti kao nekavvo njezino priznanje, što predsjedniku Milanoviću nije ni na kraj pameti, puno puta je “grintao” protiv kamenjarske paradržavice, ali ovako mu generalski podmetnuto, zlobnici mogu i tako protumačiti.
Dati u ruke odlikovanje generalu s bilo kojim razlogom, povodom, prigodom, izgovorom, optuženog za etničko čišćenje u Mostaru,, progone, ubojstva Bošnjaka, zatvaranja u logore, tjerajući ih na prislni rad, ili na prve crte bojišnice kao živi štit, “topovsko meso,” što je po Ženevskoj konvenicij, jedan od najtežih ratnih zločina.?
SPISAK ZLOČINA HERVEGOVAČKOG GENERALA POVELIK!
Tko je predsjednika krivo savjetovao da “nasjedne” prihvativši prijedlog Hrvatskog generalskog zbora, o odlikovanju i nekih generale HVO-a povodom 25. g, Oluje.. Opet, s druge strane, predsjednik je prejaka ličnost da bi mu itko mogao nametnuti mišljenje suprotno njegovom. Enigma?
Predsjednik dobro zna da 11-torica generala nikad nisu bili za njega, čim ih je primio odmah su mu u brk, bez pardona, rekli da su od njih 11, desetorica glasala za KOLINDU.
Hvale ga prigodno da ih je “ugodno iznenadio” prihvativši njihov prijedlog ” što se nije usudila ni Kolinda, iako počasna predsjednica HGZ, jer se bojala reakcija iz BiH, zbog nekih svojih izjava.”
A onda su odmah izdali predsjednika, gen. Miljavac po medijima prepričava zatvoreni sastanak i predsjednikove riječi da je on predsjednik Hrvatske i da mu se “BAŠ FUĆKA AKO ĆE BOSANSKA STRANA PROTESTIRATI, NEKA PROTESTIRA” .
Predsjednik se poziva na Splitski sporazum iz 95. Prema kojemu su postrojbe HVO-a mogle sudjelovati u ‘Operaciji Oluja,” u oslobađanju Hrvatske,” a opravdava da odlikuje pojedine postrojbe HVO-a, a ne pojedince, koji samo formalno, kao ratni zapovjednici, preuzimaju odlikovanja.
Problem je što će među tim zapovjednicima biti i optuženi gen. Jelić koji je sa svojim zloglasnim postrojbama također sudjelovao u “zajedničkom poduhvatu” o ostvarenju Tuđmanovih snova i črčkarija s Londonske salvete o pripajnju dijelova BiH Hrvatskoj. NITKO NE MOŽE PRIPISATI MILANOVIĆU DA IMA ZLE NAMJERE PREMA BIH, ali ovaj put je “nasjeo” na želje onih koji su 90-tih sudjelovali u tim zlim namjerama.
Radi mira u kući, predsjednik
Hrvatske, zamjerio se napaćenoj Bosni. Hercegovina će mu jednokratno, prigodno pljeskati, kao i HGZ , ali u duši nikad neće biti, ni glasati za njega. Predsjednikova prva greška u koracima.Koliko će mu koraka trebati da ih ispravi?! Nije mi lako kontra predsjednika, ali kako braniti neobranjivo???

general HVO Zlatan Mio Jelić, pravomoćno optužen za ratne zločine nad Bošnjacima
general HVO Zlatan Mio Jelić, pravomoćno optužen za ratne zločine nad Bošnjacima

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Prva zapalita cigara

Ove godine zima baš oduljila. Evo doš'o i mjesec april, a na drveću nema još …