Paulovnija ili carsko drvo u Rujnici

Paulovnija, carsko drvo u Rujnici
Paulovnija, carsko drvo u Rujnici

Drvo budućnosti koje uistinu raste tri puta brže od ostalih brzorastućih stabala može da za pet godina dostigne dvadeset metara visine i do četrdeset centimetara u obimu. U pitanju je paulovnija ili carsko drvo, specijalni hibrid koji podnosi velike temperaturne razlike, a koje je zasađeno oko plantaže šipurka u Rujnici (Cazin). Ono što zadivljuje je u tome da su se tek sada pojavili hibridi ovog neobičnog stabla koji mogu da uspevaju u klimatskim uslovima kakvi postoje kod nas. Ukrštanjem, paulovnija je adaptirana za naše područje, pa sad nove vrste mogu da izdrže zimske temperature niže i od dvadeset stepeni celzijusa ispod nule, a ljeti i preko četrdeset i pet u plusu. Sadnice ovog zanimljivog stabla mogu se nabaviti i kod nas na USK kod pojedinih proizvođača u Bihaću i Cazinu. Kako je velika potražnja za sadnicama paulovnije ona se proizvodi godine unaprijed što potvrđuju i rasadničari koje smo kontaktirali. Cijene su relativno pristupačne od šest KM na više u zavisnosti od količine koju naručujete.

Carsko drvo ima ogromne listove i lisnu površinu, zbog čega i raste tako brzo. Lako se obrađuje i spada u kvalitetno tehničko drvo. Za industrijsku upotrebu spremno je za sedam do deset godina, a za to vreme stablo dostiže debljinu od pedesetak centimetara. U Kini, recimo, običaj nalaže da se, kad se rodi žensko dete, zasadi jedna paulovnija koja se seče kad devojka stasa za udaju. Od nje se pravi kompletan nameštaj za miraz.

Paulovnija, carsko drvo u cvatu
Paulovnija, carsko drvo u cvatu

Nakon seče, novo stablo izrasta iz panja. I tako sedam puta, što u velikoj meri čini vrlo isplativom investiranje u sadnicu. Zasadi paulovnije odlični su i za pčelare jer su njeni cvetovi puni nektara. Paulovnija još može da se koristi za ishranu stoke. U tom slučaju sadi se gušće, a lisna masa kosi se svakih 20 dana. Ta stočna hrana hranljivija je od lucerke. Ako se opalo lišće prekrije zemljom, dobije se kvalitetan humus za đubrenje.

Comments

comments

Provjerite također

Raspust

Najzad dođe i ljetni raspust. Čekam ga godinu dana. Kako ja, tako i moja raja …