Otvor lova u subotu 05. septembra 2013. godine

lovci_newPoštivanje lovačke tradicije i običaja nije samo vrlina lovaca, već bi to trebala biti i njihova nezaobilazna obaveza. Njegovanje i osuvremenjivanje postojećih lovačkih običaja, uvođenjem novih, lijepih i sadržajnih koji su se već udomaćili u drugim lovačkim organizacijama, obogatilo bi nam društveni život, a druženje bi nam činilo ljepšim, raznovrsnijim, veselijim. Poštivanje lovačkih tradicija i lovačkih običaja vrlina je lovca. U tome se ogleda i njegov odnos prema lovačkim kolegama i njegov odnos prema divljači.

Pravilo je da se ne mimoiđu ovi tradicionalni običaji: zajednički sastanak i dogovor prije početka lova, sastanak i pozdrav odstrijeljenoj divljači poslije lova, pružanje grančice poslije uspješnog lova na krupnu divljač, lovačko – uvođenje pripravnika u krug zrelih lovaca i posmrtni ispraćaj lovca.

Lovačka grupa Vikići na žalost već nekoliko godina ne počinje lov a niti ga završava sa zajedničkim druženjima. Razlog tome je što je nastala podjela u ovoj lovačkoj grupi kao i u većini drugin u LD “Bihać”. Zašto je to tako, vjerovatno ima više razloga koji sada nisu za ovu temu aktualni. Dio lovaca iz ove grupe iz naselja Vikići se okuplja na početku lova na Bugaru kod lovačke kuće a dio na Lipi isto kod lovačke kuće dok jedan manji dio i neizlazi u prve dane lova. Zbog ovih a i drugih razloga ovaj članak prati starija fotografija dok se poštovala etika i dok je lov bio prije svega hobi i ljubav prema prirodi i životinjama. Ništa od napred nabrojanog danas se ne primjenjuje u lovu, nažalost, a lovci se sami između sebe dijele na prave i one koji su kupili ,a ima onih koji se hvale da su polagali lovački ispit za druge po nekoliko puta. O svemu ovom nekom drugom prilikom. Uglavnom lovcima lovačke grupe Vikići ma gdje oni se okupljali ili ma gdje lovili želimo sretan i uspješan prvi dan lova i na kraju ispješnu i trofejnu lovnu sezonu.

U ime Vikići portala želimo Vam “Dobru kob”.

lovci1_new

Comments

comments

Provjerite također

Ajla Skalić dobitnica nagrade „Japodski konjanik“

Ajla Skalić četvrti put najbolja nogometašica Unsko-sanskog kantona, igrala za mušku ekipu, nogometašica je hrvatskog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.