Opa, što je sad’ ovo : Pokušaj suspendiranja Sabora, zaobilaženje predsjednika republike, uvođenja samovlade?

Nada Al Issa

Za nevjerovati, Hrvatska vlada pokušala ”proturiti” zakon po kojem bi se u vrijeme koronakrize suspendirao rad Sabora, ”zaobišlo” predsjednika Republike i VLADA SAMOVLADALA! Premijer bi imao gotovo neograničene ovlasti.
.Srećom,propao pokušaj, svi saborski klubovi, osim HDZa, odbili su takav prijedlog, i lijevi i desni i ultradesni, shvatili su da bi to bio pokušaj ”zaobilaženja” predsjednika Republike, a volio ga, ne volio, instituciju predsjenika moraš poštovati!
BILO BI TO DIREKTNO KRŠENJE USTAVA, čiji čl. 101 kaže da u kriznim situacijama zakone te vrste donosi predsjednik Republike.
.Ako dođe do toga da Sabor ne može zasjedati ,jasno je što slijedi, podsjeća SDP-ov Arsen Bauk :Vlada tada ”umjesto na drugu stranu Markova trga, zakone mora slati na Pantovčak predsjedniku, koji tada donosi potrebne odluke”..
Bauk poziva Ustavni sud da”to riješi’, iako je Ustav već sve riješio.
NAKON OVAKVOG POKUŠAJA SAMOVLAĐA, fb poruke premijeru Plenkoviću nisu nimalo ugodne, neki idu tako daleko pa u svemu vide čak i ”pokušaj državnog udara,” uspoređuju s ”metodama generala u južnoameričkim državama”.
Šalju poruke predsjedniku Milanoviću ”Predsjedniče, zaustavi premijerovu samovolju”, ili ”Predsjedniče, pa neće vas HDZ i premijer ”zezati.”
PREDSJEDNIK SE JOŠ NIJE OGLASIO.
Ali, polit. scena se pita što bi premijeru, pa do jučer smo svi, i lijevi i desni navijali za njega da opstane na čelu HDZa, kao umjereni europejac, rijetko ”normalan” HDZovac. Možda ga samo zanijela, ponijela, ”opila” ili što već, baš ta uvjerljiva pobjeda.Pa zaokret! Kao da se naglo prisjetio onog ”Kralja sunca” i čeżnje zvane ”Država to sam ja.” To su mu neki i ranije znali predbacivati, nismo vjerovali, odbacivali smo takve insinuacije. kao zločeste, zlonamjerne. Je li vrijeme da preispitamo svoja ranija uvjerenja?
ČAK JE I TUĐMAN GOVORIO DA JE IZNAD SABORA SAMO BOG. Možda bi netko na to trebao podsjetiti premijera?

zgrada Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu
zgrada Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Handanović Ibrahim iz Vikića

Ibrahim Handanović iz Vikića umro je 07. aprila 2020. godine u 83-oj godini života. Đenaza …