Ono što bi osoba koja je u vezi s muslimanom trebala znati i što bi trebala naučiti svoje dijete

srce_na_graniMišljenje i savjet žene teologa (vjeronauk za odrasle):

Islam je obavezan da štiti prava muslimana i muslimanki prije svega.

Ovisi o kojoj se tradiciji radi.
Židovstvo se tradicionalno nasljedjuje isključivo po ženskoj liniji. Za islam se ne može reći da je majka ta koja oblikuje njihova religijska vjerovanja. U većini slučajeva djeca prihvate vjeru oca. To je bilo historijski gledano uglavnom tako.

Danas znamo (ili bi barem trebali znati) da religije nisu u suprotnosti jedna prema drugoj.

Ono što bi osoba koja je u vezi s muslimanom trebala znati i što bi trebala naučiti svoje dijete:

1. U vjerskom smislu,islam znači potpunu predanost Bogu. Muslimani vjeruju u Jednog, Jedinog, ni sa čim uporedivog Boga. Njegovo je ime Alah. On se objavio preko meleka Džebraila (anđela Gabrijela) svome poslaniku Muhamedu.
2. Sveta knjiga islama je Kur´an koja sadrži 114 poglavlja – sura. U svojoj molitvi muslimani se okreću prema Kabi – najstarijoj muslimanskoj bogomolji u svijetu koja se nalazi u Meki.
3. Jednom na godinu, u mjesecu ramazanu, muslimani obdržavaju jednomjesečni post u čast Alaha.
4. U islamu je pet bogoštovnih dužnosti, pet stupova islama:
a) ispovijest vjere
b) obredna molitva
c) ramazanski post
d) obvezni vjerski prinos (zekat)
e) hodočašće u Meku (hadž)

I na kraju danas muslimana ima gotovo u svim zemljama, a islam pripada, poslije kršćanstva, u najraširenije religije svijeta.

Kao što češ ovo (s vremenom i zanimanjem djeteta i više od toga ako bude potrebno) naučiti svoje dijete isto toliko ga trebaš naučiti i o svojoj vjeri. Tu već znaš sama što češ ga učiti.

U islamu nekršteno dijete, dijete koje roditelji još nisu “učinili kršćaninom”, je po islamskom učenju u čistoj, prirodnoj vjeri – islamu. S druge strane, porodilja se, za vrijeme postporođajnog krvarenja smatra nečistom, ali samo za izvršavanje određenih vjerskih propisa (namaz, post,učenje Kur'ana…), a ne duhovno nečistom.

Zaštita od zlih duhova i traženje Božijeg blagoslova i napretka za novorođenče, prema islamskom učenju, postiže se nizom obreda koje je činio ili preporučio Muhammed. Sedam dana po rođenju djeteta žrtvuje se poseban kurban za novorođenče. Ovaj kurban žrtvuje se iz zahvalnosti Allahu što je podario dijete.

Ono što je najvažnije da u duho apolutne tolerancije između postojećih vjera, svoje dijete naučiš je da Bog (Allah) nije stvorio ni kršćanina, ni muslimana, ni hinduistu, ni budistu, ni Hrvata, ni Srbina…nego čovjeka!!

Comments

comments

Provjerite također

Raspust

Najzad dođe i ljetni raspust. Čekam ga godinu dana. Kako ja, tako i moja raja …