Medalja otpora za i protiv

Spomen medalja otpora BiH
Spomen medalja otpora BiH

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata završilo je “Uredbu o utvrđivanju kriterija, načinu i postupcima za dodjelu Medalje otpora za osobe koje su organizirale i rukovodile pripremama za odbranu i u odbrani Bosne i Hercegovine”.  Prema Uredbi “Medalje otpora dodjeljuje se zaslužnim osobama koje su bile nositelji aktivnosti organiziranja i rukovođenja u pripremama za odbranu ili u odbrani BiH najmanje 100 dana u periodu od 18.9.1991 do 9.4.1992. godine i uz to je bio pripadnik Oružanih snaga ili državnih organa ili institucija vezanih za odbranu BiH najmanje dvije godine”. Imena sa spiska koji su predložili „Zelene beretke“, Patriotska liga BiH, Organizatori otpora BiH i Organizatori otpora HVO-a proći će provjere i to nakon što Vlada FBiH usvoji uredbu o dodjeli „Medalje otpora“. Kada će se to desiti, još nije poznato. No, oni kojima bude dodijeljena „Medalja otpora“ imat će pravo na mjesečnu naknadu od oko 315 KM, pravo na prijevremenu penziju, prednost pri zapošljavanju, liječenju i td. Za te potrebe trebalo bi oko 1,8 miliona KM godišnje iz federalnog budžeta.

Za bihaćku regiju predloženi su: Irfan Ljubijankić, Mirsad Veladžić, Ramiz Dreković, Ibrahim Dizdarić, Sejfudin Dedić; Emin Pivić, Kasim Kozlica, Hajrudin Osmanagić, Abdulah Dedić, Besim Dizdarić, Hamdija Abdić; Zijad Kadić,Edham Dizdarević, Sead Šehić, Zijad Hasić, Izet Mustafić, Asim Bajraktarović, Bahrudin Beširević, Hase Kovačević, Alaga Topić, Mehmed Nadarević, Safet Hidić, Edhem Veladžić, Ejub Alagić, Nijaz Miljković.

Među boračkom populacijom ova Uredba a posebno imena predloženih dodatno su pojačala nezadovoljstvo prema Vladi smatrajući da je ovo još jedan u nizu loših poteza federalnog ministra na štetu demobilisanih boraca u cjelini.

Comments

comments

Provjerite također

Najfascinantnija slika cijelog Domovinskog rata

PETAR STIPETIĆ-general koga Tuđman nije volio, ali mu je trebao! Genaralu Petru Stipetiću 8. kolovoza.predaje …