Lejletu'r-regaib – četvrtak, 27. februar 2020. godine

To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega. U narodu se naziva noć želja a obilježava se dovama, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima.

Prema islamskom kalendaru, noći Leylet-r-regaib, Leyletu-l-miraj, Leyletu-l-berat i Leyletu-l-kadr su blagoslovene noći koje su više vrijednije od ostalih noći.

Blagdanske (mubarek) noći predstavljaju odabrana razdoblja koja su, prema islamskom učenju, veća vrijednost od ostalih i simbolično su vezana za određene događaje u historiji islama ili odražavaju milost Božju. Iako vjernici vjeruju da su vrata Božje milosti uvijek otvorena, milost blagoslovljenim noćima je neizbježna za sve koji ih koriste za bogoštovlje. Preporučuje se da više vremena posvetimo u molitvi, dobrovoljnom postu, čitanju Kur'ana i dr.

Noć Leyletu-r-regaib počinje na početku hadždnjeg mjeseca Rajaba, najavljujući dolazak najizbranijeg mjeseca tokom svih mjeseci, mjeseca posta, Ramazana, koji ove godine počinje 27. februara 2020. godine.

Preporučeno je da se u tim odabranum  trenucima uči dova poslanika Muhammeda, a.s. i to:

“Allahume barik lena fi redžebe ve šabane ve belligna ramadan.” u prevodu: “Neka nam Allah dodijeli blagoslove u Rajabu i Šabanu i dozvoli nam da očekujemo ramazan”.

Napisana molba  (dova) predstavlja vezu između nas i Stvoritelja, zato ga preporučujemo, ali zato što je to noć želja, nade i milosti, pozivamo sve vjernike da iskoriste ove posebne trenutke i brinu o svojim duhovnim potrebama.

Amin ja Rabbi
Amin ja Rabbi

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Handanović Ibrahim iz Vikića

Ibrahim Handanović iz Vikića umro je 07. aprila 2020. godine u 83-oj godini života. Đenaza …