Lejletu'l-berat – utorak, 07. april 2020. godine

”Utječem se od Tvog azaba tražeći utočište u Tvom oprostu. Utječem se Tebi od Tebe. Ja sam nemoćan da Ti izrazim hvalu. Ti si uzvišen onako kako si sam Sebe opisao.”

Petnaesta noć mjeseca ša'bana, osmog mjeseca hidžretskog kalendara, je mubarek noć Lejletu'l-berat. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu. Ona navješćuje skori dolazak mubarek mjeseca ramazana. Ova mubarek noć se još spominje pod nazivima ”Noć oslobađanja (od grijeha)” i ”Noć rahmeta”.

Leyletu-l-berat znači oslobađanje i pročišćenje. Allah dž.š., neka oprosti mnoge grijehe u ovoj noći, čak i onima koji zaslužuju Njegovu kaznu, oprosti svima osim onima koji počine veliki grijeh.

Dakle, blagoslovljene noći lyulet-l-berat je najbolja prilika za predanost Bogu, molitva i dove, jer je to jedini način na koji možemo utjecati na bilo kakve promjene u našoj sudbini.

U hadisima se spominje da Allah, dž.š., u toj noći, od zalaska sunca i do zore, neće odbiti nijednu prinovu od onoga ko je iskren, ponizan i bogubojazan. Zato se noć lyulet-l-berat s pravom naziva noć želja, oproštenja i sudbine.

džamija Vikići sa istočne strane
džamija Vikići sa istočne strane

Comments

comments

Provjerite također

Dan šehida – drugi dan Bajrama – ponedjeljak, 25. maj 2020.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. To je dan …