Jučer, 30.5. slavio se Dan neovisnosti Hrvatske. Je li i Hercegovine?

Nada Al Issa

U nečijim glavama?
Ako je i za predizborne potrebe HDZ-a, previše je.

Na najveći državni praznik Republike Hrvatske, usred Zagreba, na državnoj tv ori se :

“PONOSNA JE ZEMLJA TA MOJA HERCEGOVINA, HRVATSKA GRUDA NAM SVETA VEĆ TISUĆ LJETA.”
I još nekoliko njih, kao potpurii nečega, podsjećanja na vremena kada se Herceg Bosna već vidjela i slavila kao neovisna država.?
Sumnja, indicije, još uvijek tinjajuće želje neostvarenog 30-to godišnjeg sna? Stotine upitnika u zraku.
BOSNA JE ZEMLJA KOMPLICIRANIH PRILIKA, mnoge od tih komplikacija izazivaju hercegovački Hrvati, koji su vječno ugroženi, ili “ugroženi.”-.
Najnovija ugroza pojavila se brže od virusa, kada su Bošnjaci (i Srbi), izabrali nekog Hrvata u nešto. Opet se traži pomoć ”matične države.” I tako već 30 godina.’
BOŽO LJUBIĆ, ČUVAR HERCEGOVAČKO – HRVATSKIH INTERESA U SABORU, ponavlja k'o pokvarena longplejka da su Hrvati marginalizirani, neravnopravni, jezično ugroženi, jer je ”viitalni interes Bošnjaka da Hrvati u BiH ne dobiju svoj javni servis”.
A zna se, od st. 7. ”bez jezika narod nema sreće.”
Bilo bi i sreće, nestala bi i ”ugroženost” kada bi “čovići,” “ljubići” svoje probleme počeli rješavati u Sarajevu, Mostaru, Gornjem Vakufu, pokrštenom u Uskoplje, a ne u Zagrebu.Tada ne bi trebali sjediti u Hrvatskom saboru, ali bliže oltaru bolje se čuje, i vidi… u hrvatsku kasu.
.NE BI TREBALO OBJAŠNJAVATI NEKOM STRANCU zašto jedna stranka u dvije države, i u točku i u zarez istog imena.
.Što god mislili, što bi rekao Milanović, o onoj ”šaki jada” u Beogradu, a teško je i pod lupom naći nešto dobro, Srbija nema predstavnika Srba iz BIH u Skupštini Srbije.
BOSNA, ZEMLJA KOMPLICIRANIH PRILIKA.. ZNA SE I ZAŠTO. I UZROK I POSLJEDICA

Prva zemlja koja je priznala RH, 26. lipnja 1991. godine, samo dan nakon proglašenja naše neovisnosti, bila je Slovenija

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala vikici.ba

 

Comments

comments

Provjerite također

Najfascinantnija slika cijelog Domovinskog rata

PETAR STIPETIĆ-general koga Tuđman nije volio, ali mu je trebao! Genaralu Petru Stipetiću 8. kolovoza.predaje …