Iz knjige “Čudo bosankog otpora”

knjiga "Čudo bosankog otpora" Alija Izetbegović
knjiga “Čudo bosankog otpora” Alija Izetbegović

Vratite se svojim kućama!

Proglas Krajišnicima (izbjeglicama iz Velike Kladuše)

Sarajevo, 28. novembra 1994. godine

Dragi Krajišnici! Govori vam vaš predsjednik Alija Izetbegović!

Obraćam se vama koji ste napustili svoje domove i sada se potucate po tuđini. Pozivam vas da se vratite svojim kućama! Nadam se da ćete me čuti i da će ova poruka stići do vas.

Ono što je vama predstavljano kao autonomija, bila je očigle­dna  izdaja.

Nije svaki babo dobar babo. Ovaj „babo” uperio je puške na svoj narod i sklopio savez sa onima koji su pobili našu braću u Prijedoru i Kozarcu, koji su izvršili neviđene zločine nad vašim rođacima i zemljacima u Keratermu i Manjači, i porušili džamije Po Banjoj Luci i širom Bosne. Sada vas ubjeđuje da su vam oni bolji prijatelji od nas. Možete li vjerovati u to?

Sve je to Abdić učinio jer je htio samo svoju vlast u Velikoj Kladuši. Zaboravio je pri tome na narod i državu, a bez te države narodu nema opstanka, pa ni vama Velike Kladuše. To jesno svakom normalnom čovjeku.

Razmislite o tome do čega su vas doveli Abdić i njegova klika željna vlasti!

Oni su izdali narod i ne mogu natrag, a vi im trebate samo kao štit. Zato vas iz dana u dan obmanjuju. Lažu vam o progonima u Velikoj Kladuši. Ne daju vam da čujete i saznate istinu. Znajte da će vas narod u Cazinskoj krajini i vaša vojska dočekati bez prebacivanja i da nigdje niste dobrodošli, osim u svojoj domovini. Nikome nije niti će biti učinjeno nasilje ili nepravda. Pošaljite vašu delegaciju u Veliku Kladušu da to provjeri.

Predsjedništvo države je produžilo amnestiju do daljnjeg za sve, osim dokazanih zločinaca.

Niko ko nije okrvavio ruke i nije učinio zlo nevinim ljudima nema čega da se plaši.

Zločinci ne mogu natrag, ali vi možete. Vratite se svojim kuća­ma, odmah i bez oklijevanja! Okončajte ovo stradanje vas i vaše djece! Učinite to odmah! Poslušajte me!

 

 

Sačuvajmo dostojanstvo

Obraćanje Krajišnicima Sarajevo, 28. novembra 1994. godine

Dragi Krajišnici, hrabri narode Bosanske krajine,

Već 25 dana naš narod bez daha prati vašu herojsku borbu za život i slobodu. Neprijatelji sa istočne i sa zapadne strane udruži­li su se sa izdajnicima. Znajte da u toj neravnopravnoj borbi niste sami. Činimo sve da vam pomognemo. Neprijatelji će biti pora­ženi, a zločincima i izdajnicima ćemo suditi.

Naša armija, čiji ste vi sastavni dio, aktivna je na svim frontovima sa ciljem da vam olakša i pomogne. Ona nastoji da na dugoj liniji fronta veže značajne neprijateljske snage i tako pomogne vaš otpor. U tom nastojanju ona u velikoj mjeri uspijeva.

Neprijatelj razvija otrovnu propagandu. Kada gubi bitke – on priča o pobjedama, a kada trpi poraze on nas poziva na predaju.

Ne slušajte ga i ne nasjedajte njegovim pričama koje su sraču­nate na to da unesu pometnju u naše redove i da razore našu volju za otporom.

Isto tako, ne očekujte mnogo od svijeta. Naši najbolji kadrovi su zaduženi za ove kontakte i oni taj posao obavljaju kvalitetno i neumorno, ali naša sudbina se rješava u Bosni i zavisi priije svega od nas samih.

Okrenimo se stoga sebi i zbijmo naše redove! Podržimo svu­gdje hrabre vojnike i Komandu Petog korpusa! Sačuvajmo dostojanstvo i kada zadajemo i kada primamo udarce! Neka svaki pojedinac savjesno izvrši svoj zadatak, svoj dio posla, i pobjeda će sa Božijom pomoći biti naša!

Ponavljam: znajte da niste sami. Armija se bori uz vas, a narod prati vašu borbu sa divljenjem i molitvama.

Izvor: knjiga “Čudo bosankog otpora” Alija Izetbegović

Comments

comments

Provjerite također

Najfascinantnija slika cijelog Domovinskog rata

PETAR STIPETIĆ-general koga Tuđman nije volio, ali mu je trebao! Genaralu Petru Stipetiću 8. kolovoza.predaje …