Godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

nova gradska džamija u Bihaću sa panoom povodom dana Armije R BiH
nova gradska džamija u Bihaću sa panoom povodom dana Armije R BiH

Povodom 24 godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježavanje ovog značajnog datuma vrši se na dva nivou USK i osam opština svatko na svoj način. U principu ništa se ne mjenja dugi niz godina, manifestacije se svode na obilaske spomen obilježja, polaganje cvijeća i učenje fatihe, fotografisanje stranačkih lidera a centralna manifestacija za USK održava se ove godine u Sanskom Mostu.

Iako je mnogima istinskim patriotama uvijek bila želja da Dan Armije obilježavamo sa što više običnih boraca, koji su bili u rovovima na svim ratištima  i ovaj put to izostaje. Zaista treba da budemo ponosni na velike borce i sve poginule koji su dali svoje živote u odbrani R BiH od agresora, i današnje generacije teba da opravdaju njihove žrtve, da njihov trud ne bude uzaludan, da njihova djeca žive u miru, da razvijaju ovu opustošenu državu. Armija RBiH treba da bude ponos nas sviju, ta i takva Armija koja je stvorena u ratu, nije pravila masovne grobnice, nije rušila vjerske objekte, zato je ona oslobodilačka i nama svetinja.

Armija Republike Bosne i Hercegovine skraćeno Armija RBiH ili ARBiH, je bila zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, osnovana je 15. aprila 1992. godine što se slavi kao Dan armije. Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Comments

comments

Provjerite također

Umro je Dželilović Mahmut iz Vikića

Mahmut Dželilović iz Vikića umro je 26. juna 2020. godine u 81-oj godini života. Đenaza …