Divlje svinje uništavaju polja kukuruza u Vikići

kukuruz_steta4Naleta divljih svinja i šteta u kukuruzištima nisu pošteđeni ni poljoprivrednici iz Vikića kod Bihaća. Jasmin Rekić, jedan od uglednih vikićkih poljoprivrednika i najveći proizvođač mlijeka, sve se teže brani od svinja, koji ih je sve više, a i štete su sve veće. Pokušao je razne metode: paljenje guma, postavljanja flurescentnih traka, noćne vožnje traktorom…
„ U polju ne mogu biti cijelu noć, s obzirom na druge obaveze i obujam posla kod kuće. Moj radni dan počinje u pet sati ujutro jer se bavim proizvodnjom mlijeka a krave nevole čekati i ti poslovi traju sve do kasno u noć i tako svaki dan bez obzira na praznike. Svinje dolaze iz lovišta Bugar i časte se kukuruzom bez obzira na sve mjere koje sam poduzeo“ govori o nesavladivim preprekama poljoprivrednik Rekić.

Nidrugi poljoprivrednici u susjedstvune prolazi bolje. Sve parcele pod kukuruzom, koje su posijali da bi osigurali hranu za tov stoke ili krave muzara, su napadnute i na njima se nanosi šteta u zavisnosti od vrste kukuruza i njihove mliječnosti zrna. Protiv divljih svinja bore se i petardama. Razmišljaju opostavljanju električnih pastiraili čvrstih ograda, što je i u skladu s važećim zakonima ali za takve investicije jednostavno nemaju sredstava. Međutim, i taj način borbe, kaže Rekić, nebi bio efikasan.
„Parcele koje obrađujemsu u zakupu i međusobno udaljene, a i mijenjamo plodored. Bojim se da se svinje više ne boje ni električne žice, a pronašle bi i način kako da prođu čvrstu ogradu“ kaže Jasmin. Jasmin ima zasijano osam hektara pod kukuruzom od toga pet za silažu a tri za upotrebu u zrnu a trenutno mu svinje napadaju parcele zasijane ranim sortama. Prisiljen je da zatraži zaštitu od nadležnih ministarstava poljoprivrede a od lovačkog društva tražit će i naknadu štete.

Comments

comments

Provjerite također

Lovačka kuća Mala Peć po drugi put provaljena

Prilikom obilaska lovišta i lovačke kuće na Bugaru grupovođa Juso Čajić iz Male Peći primjetio …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.