Čišćenje i održavanje džamije i mejtafa u džematu Vikići

Vjerujemo u vašu brigu za zajednicu i vjerujemo u vašu svjensot i važnost čistoće i održavanja naših džematskih prostorija!

Dosadašnja praksa da u džematu Vikići, mejtaf i džamiju čisti imam sa polaznicima mejtafske nastave je odbačen a prihvaćeno je i uvedeno plaćano čišćenje. Za te potrebe džematlije izdvajaju 10 KM godišnje po odluci Džematskog odbora.

Iz tog razloga želimo kazati da je imati mejtaf i džamiju jedno, ali održavati iste je nešto sasvim drugo. Voditi brigu o mejtafu i džamiji je kolektivna briga i obaveza sviju nas, jer ona je naša, ona je svjedok našeg postojanja i svjesnosti ko smo i šta smo. U nju dolazimo, u njoj ispunjavamo veliki dio svojih vjerskih obaveza, u nju šaljemo svoju djecu, u njoj učimo i briga o njoj je, zapravo, naše ogledalo brige za džemat i kolektivne dužnosti.

Briga o mejtafu i džamiji i njeno čiščenje je nešto što joj, pored duhovnih sadržaja, daje dodatnu ljepotu i čini njihov život. Upravo zbog toga, brigu o džamiji, ne bi smjeli prepustiti samo jednoj ili dvije osobe. Čista džamija je ponos i dika sviju nas, ali i nečista džamija je poraz i sramota sviju nas.

Stoga, ovom prilikom želimo pozvati sve one koji mogu, a poseban apel upućujemo ženskom dijelu našeg džemata da se jave i pomognu održavanje i čiščenju prostorija našeg mejtafa i naše džamije u džematu Vikići. Ponavljamo, dolazimo i čistimo svoje džematske prostore, čistimo džamiju u koju će nakon toga naši muževi, sinovi, braća i prijatelji doći na džumu namaz ili u kojoj ćemo se svi zajedno družiti.

Muhammed, alejhi selam, za one koji održavaju džamije kazao je jednom prilikom:
„Pokazane su mi nagrade sljedbenika moga ummeta, pa sam vidio da je čovjek nagrađen zbog trunčice koju iznese iz džamije.“

Onaj ko održava i voli džamiju, on održava i voli Božiju kuću i nagrada od njenog Vlasnika sigurno neće izostati.

džamija u džematu Vikići sa obnovljenim minaretom i dvije šerefe
džamija u džematu Vikići sa obnovljenim minaretom i dvije šerefe

Comments

comments

Provjerite također

Prije bi trebalo mjenjati izborni zakon Hrvatske, nego Bosne i Hercegovine!

Otkud’ pravo hrvatskom ministru vanjskih poslova Radmanu da šefove diplomacija zemalja čl. EU obavještava o …